2009

In het najaar van 2009 werd de afdeling orthodontie van het Tandheelkundig Instituut van de vrije Universiteit Brussel volledig vernieuwd. Samen met deze vernieuwing zijn we ook al enige tijd ons behandelingsarsenaal aan het uitbreiden en vernieuwen. Zo wordt op dit moment de DAMON - zelfligerende apparatuur gebruikt als normale vaste behandelingstechniek.

Verankering door middel van tijdelijke botankertjes, onder de vorm van kleine titaniumschroefjes worden reeds geruime tijd gebruikt aan onze dienst. Prof. dr. Bart Vande Vannet bouwde een ruime ervaring op in het gebruik en toepassen van deze tijdelijke botankers.

Sinds enige tijd wordt ook de linguale apparatuur als behandelingsmogelijkheid aangeboden.

De linguale techniek, waarbij de brackets aan de binnenzijde van de tanden worden geplaatst, ontstond in 1977, maar kende nooit een echte doorbraak. De voornaamste redenen waren de dikte van de brackets, waardoor een groot aantal patiŽnten nogal wat hinder ondervond bij het spreken, en door irritatie van de tong. Bovendien was het niet eenvoudig, om met deze apparatuur een mooi behandelingsresultaat te bekomen, omdat de afwerking erg moeilijk was. Dit werd dan vaak opgelost, door in de laatste maanden van de behandeling over te schakelen op gewone, labiale apparatuur.

In 2001 werd in Duitsland de INCOGNITO- apparatuur ontwikkeld, door Dr. Dirk Wiechmann uit Bad Essen. Vanaf 2003 is de apparatuur commercieel beschikbaar. De firma TOP-SERVICE, van Dr. Wiechmann, die de apparatuur produceerde, werd in 2009 overgenomen door 3M-UNITEK. Sindsdien staat deze wereldfirma in voor de productie en commerciŽle ondersteuning van INCOGNITO

De voordelen van deze techniek zijn:

• Perfect onzichtbare apparatuur, omdat de brackets, zowel in boven- als onderkaak aan de binnenzijde van de tanden worden gekleefd.
  • In tegenstelling tot andere brackets, wordt elke INCOGNITO bracket individueel ,tand per tand gegoten, net zoals kroon- en brugwerk , waardoor een zeer hoge precisie wordt gegarandeerd, en de behandelingsresultaten minstens even goed zijn als met klassieke labiale apparatuur.
  • Omwille van het individuele design zijn de brackets slechts ongeveer 1,5 mm dik, en veroorzaken ze veel minder hinder aan de tong en bij de fonetiek, vergeleken met de vroegere systemen.
  • Een recente ,nog niet gepubliceerde multicenter studie, aan de universiteiten van Hannover, Amsterdam en Hong Kong, toont aan dat het palatinale en linguale tandglazuur 4 maal minder gevoelig is voor ontkalkingen, die kunnen ontstaan rond de brackets, ingeval van hygiŽneproblemen . Als er toch ontkalkingen zijn, zijn ze veel kleiner en minder diep dan aan de labiale zijde, en bovendien zijn ze onzichtbaar. Daarom is deze linguale apparatuur, die tot nu toe enkel werd geadviseerd bij volwassen patiŽnten, ook aangewezen bij jongeren, met een cariŽsgevoelig tandglazuur.

De nadelen:

• Ondanks het vlakke design verloopt de gewenning aan de apparatuur meestal wat moeilijker dan bij de labiale apparatuur.
  • Linguale behandelingen zijn duur. De behandeling zelf kost niet veel meer dan een klassieke orthodontische behandeling, maar de apparatuur is erg kostelijk. De kosten zijn te vergelijken met ďInvisalignĒ, een onzichtbare techniek met uitneembare apparaten, maar waarvan de behandelingmogelijkheden echter beperkt zijn tot relatief eenvoudige tandcorrecties.

2010

In Februari 2010 startte aan de Vrije Universiteit Brussel een postgraduaat programma in de linguale orthodontie, voor orthodontisten,onder begeleiding van Prof.Dr. Bart Vande Vannet en stagemeester Johan Aerts. Dit programma duurt 2 jaar. Beiden behaalden de certificatie om met Incognito-apparatuur te werken. Johan Aerts gebruikt sinds 2000 linguale apparatuur in zijn praktijk.

Na ongeveer 10 jaar ervaring met linguale apparatuur kunnen we zeggen dat we in staat zijn de meeste malocclusies even goed te behandelen , als met de gangbare labiale apparatuur.

De Tandheelkundige kliniek blijft goed bereikbaar voor Uw patiŽnten en wij hopen U met deze informatie van dienst te zijn en te blijven.

Het Ortho team VUB

Johan Aerts, orthodontist, stagemeester
Dr Gabriele Ibel, orthodontiste
Prof dr B Vande Vannet, orthodontist, stagemeester
Isabelle Van Eygen, orthodontiste.

Orthokliniek • ©2017 • orthodontie.vub.ac.be • orthodontie@vub.ac.be
Faculteit Geneeskunde & farmacie • Tandheelkundige Kliniek Dep. Orthodontie
Laarbeeklaan 103 • 1090 Brussel, BEL • Tel: +32 (2) 477 49 20 • Fax: +32 (2) 477 49 02
Pagina gegenereerd in 0.0916 seconden.